Hoe kom je een gemeente binnen

maart 17, 2019 0 Door Administrator

Hoe kom je een gemeente binnen

Dit is het meest lastige blog ever!

Ik ben een opleider, kan een training in elkaar zetten, heb een goede visie hoe men iemand iets kan leren, hoe docenten moeten doen, kan makkelijk mensen aan mij binden die voor mij iets willen doen, heb vernieuwende ideeën zowel in mijn werk als politieman alsook in mijn bedrijf, ben zeer creatief en hou van warme contacten. Ja dat ben ik wel.. maar een verkoper…NEE! Dikke vette NEE zelfs.

Brief en E-mail

Ik heb in het begin 85 gemeenten aangeschreven met een goede brief, op eigen briefpapier, in een eigen enveloppe met zelfs een eigen postzegel… Ik heb geen enkele reactie gehad. Hierna heb ik een mail opgesteld met alle tips en trucs die ik van het internet af kon halen. Ik heb ongeveer 150 gemeenten aangeschreven. Ieder gepersonaliseerd zodat het geen eenheidsworst leek. Ik heb hierop 2 reacties gehad en die kwamen ongeveer op het zelfde neer: “Wij wensen op ons emailadres geen acquisitie te ontvangen en wilt u zo vriendelijk zijn ons emailadres uit uw systeem te halen.“  Nou daar werd ik niet bepaald vrolijk van. Zo veel moeite gedaan en niemand heeft interesse. Heb je zo goed alles voorbereid, goede eerste klanten die zeer tevreden zijn, maar toch wil niemand contact opnemen. Wat doe ik toch fout. Moet ik dan gaan bellen? Dat vind ik zo opdringerig.. Ik weet hoe irritant ik het zelf vind als ik gebeld word of ik interesse heb om klant te worden. Ik snap het, dus daarom blijf ik er liever van weg.

Telefonisch

Nou ja het moet dan toch maar. Ik had alles klaar gezet. Kladblok voor me, onze eigen site voor me zodat ik direct alle informatie kan geven, een site geopend met de betreffende gemeente en opgezocht (daar waar mogelijk) over het handhavingsteam of de gemeente samenstelling. Klaar voor de start, diepe ademteug en gaan:

Nr 1: “Goede dag u spreek met Mark Schilperoord van Opleidingenveiligheid, ik ben op zoek naar de afdeling handhaving.”

Telefoniste:  “Mag ik vragen waarvoor u belt? “

Ik vertel: “Ja ik heb een poosje geleden een brief en een mail gestuurd, maar twijfel of deze is aangekomen omdat ik geen reactie heb ontvangen. Ik wilde vragen of dit het geval is of dat er geen interesse is of wellicht kan ik nog enkele vragen die ontstaan zijn bij het lezen van de brief , beantwoorden.”

Waarop ik de vrouw hoor zeggen. “Sorry wij doen niet aan telefonische acquisitie. “

Ok, ik stond met een bek vol tanden…dacht dat ik een aardig verhaal had.

Poging 2 : “Goedendag u spreekt met ….”

Antwoord: “Sorry wij doen niet aan telefonische verkoop. “

Poging 3, 4 en 5 idem… en zelfs poging 6 tot en met 10 levert niets op. Hierna echt nog even door gegaan, maar helaas. Je wilt niet opgeven, alleen de doorzetters komen er…maarja het mocht echt niet de manier zijn.

De conclusie trek ik al snel; hier gaan we niet mee binnen komen.  Wat een ellende, wat moet ik nu nog proberen. De site vinden ze ook niet? Wat nu mensen?

Bond

Contact opgenomen met de bond die opkomt voor de Bao’s. Omdat ik voor de politie een project doe waarbij ik de begeleiding voor politiemensen op aan het zetten ben die in een strafproces zitten  (zie enkele andere blogs) bedenk ik dat ik via de bond voor de boa mijn diensten aanbied op dat gebied. Daar ben ik wel expert in..hoe begeleidt je collega’s in dit proces op de beste manier. Iemand van de bond kwam bij mij thuis en dacht dat wij een klik hadden en dat er wel interesse was.  Hij zou ook mijn bedrijf kunnen helpen, door af en toe eens te verwijzen naar mij op het moment dat hij hoort dat er iemand voor 1 van mijn trainingen interesse zou hebben. Dit deed hij ook al bij enkelen anderen. Dat is aardig zeg. Ik help hem als er zware casussen zijn waarbij een boa begeleiding nodig heeft op strafprocesgebied en hij helpt mij door naar mij af en toe door te verwijzen. Helaas is er nog nooit iemand sindsdien gekomen of krijg ik op antwoorden weinig antwoord. Op Instagram of LinkedIn zie ik wel dat ze andere opleiders aanbieden en zelfs op hun site…maar wij niet.

Klanten

Ok dat is dus ook niet de route. Dan via de gemeente die ik al train… Kennen jullie collega’s die bij andere gemeenten werken die eventueel geïnteresseerd kunnen zijn in onze trainingen? Nee mark, zoveel contacten hebben we niet.. maar mogen we nog wel een herhalingstraining afnemen? Lief, maar zo kom ik niet verder.

Via via heb ik inmiddels 5 gemeenten kunnen bereiken, maar al snel hoor je dat bij 2 gemeenten iemand die over de opleidingen gaat langdurig ziek / afwezig is en dat ik nog wel even dien te wachten.

1 van de gemeenten liet mij komen, maar gaf mij het gevoel dat hij zelf een baan zocht binnen de politie en mij hiervoor wilde bevragen. Er was geen interesse voor trainingen en dat alle producten onder 1 dak te krijgen waren was ook niet interessant want ze hadden een dikke klapper waarin elke leverancier stond voor al hun producten.

1 gemeente had wel interesse om te kijken wat er voor spelers op de markt zijn in opleidingsland maar had voor nu geen opleidingswensen.

Bij 1 moet ik nog langs gaan..

Jemig, een jaar bezig om dit te bereiken. Uiteraard wel de trainingen die door gaan bij de 2 klanten die ik heb, maar geen uitbreiding. Hoe doen anderen dit dan? Kan iemand mij helpen met alle Fort Knoxen van Nederland? Of heeft iemand de gouden tip?

Vertegenwoordiger

Alles is welkom! Allemaal vragen die door mijn hoofd gaan:  moet ik een vertegenwoordiger aannemen? En als ik dat dan doe, moet ik deze dan op provisiebasis laten werken?..nadeel is dat hij dan ook zo de klanten kan meenemen naar een andere klant die iets meer biedt..of in vaste dienst? Nee, daar hebben we geen geld voor en kan hij achterover gaan leunen…hij krijgt toch betaald, ook als hij niet binnen haalt. Pff

Ok dan reclame maken?..nou lees dat maar in het voorgaande blog “reclame vs bereik” wat een ding is dat!

Vakblad en vakdag

Als er nou eens een vakblad was voor boa’s of handhavers…maar nee hoor. Misschien ga ik die wel opzetten! Nee Mark, te veel hooi voor nu, eerst klanten! 

Dan op een beurs staan zoals de Boadag van afgelopen keer. Uiteraard worden we niet benaderd of we er willen komen staan, maar we zijn toch even langs geweest. Wellicht goed voor het netwerk en loop je iemand tegen het lijf. Ook goed om eens te kijken wie er wel staat en wat zij aanbieden. Wat vooral opviel was dat er opleiders staan en kledingverkopers voor de Boa. Dan nog wat losse bedrijven. Maar wat ik dus wil zeggen…de concurrentie op het gebied van opleidingen en uniformen is daar moordend op een vierkante meter. Daar wil ik denk niet tussen staan. Daarbij waren er vooral veel studenten en handhavers…niet de coördinatoren en de beslissingsbevoegden. Als ik dit zo aanschouw is het misschien een idee om zelf eens iets te organiseren met minder concurrentie, ik organiseer het dan immers zelf, geen hoge toelatingskosten, aantrekkelijke workshops, goede gastsprekers en wellicht verbinden aan een goed doel. Ik heb al enkele ideeën hierover hoe dit in te vullen, maar kijk het stiekem nog wel een paar x af. Ook voor dit geld, eerst wat klanten, dan wat hooi op de vork erbij nemen pas.

Gunfactor

Mensen zeggen tegen ons allemaal dat het 3 tot 5 jaar duurt voordat je bedrijf op de kaart staat en dat je tot die tijd hard moet werken. Dat is echt geen enkel probleem, ik heb een longinhoud van een jewelste en dus een lange adem, heb weinig slaap nodig, heb zelden stress, kan redelijk alles combineren met het andere loondienstwerk, thuis en deze onderneming….MAAR de vraag blijft, HOE KOM IK DE GEMEENTE BINNEN, want ondanks dat ik creatief ben, is hier mijn brein echt tegen een Chinese muur op gebotst.

Mocht u tips en trucs hebben of denken, “Hey! ik ken iemand die over opleidingen of inkoop goederen gaat bij de Boa’s … ik geef Mark die naam en dat nummer en help hem!” Of u bent die persoon, geef mij 10 minuten van uw tijd en als u het niks vindt…”Nee” is ook een antwoord. Maar dan zeg ik: “heel erg graag en lief dat u aan mij dacht!!” Ik hoop dat ik u snel een wederdienst kan geven. 

Deze blog heb ik 2 maanden geleden geschreven. Hij blijft overeind staan. Maar inmiddels ben ik bij nog 3 gemeenten geweest en heb enkele offerte aanvragen.. Zou het dan misschien toch… En is het dan de mond op mond reclame of toch mijn inzet. Who knows?!

Ik hou u op de hoogte van mijn strubbelingen!