Monddood?! – Wat zijn (mijn) Niche-producten?

juni 8, 2018 0 Door Site-admin

Eerst even een kleine mededeling voor diegene die zaten te wachten op het vervolg van het blog van afgelopen week… Er is mij namelijk via mijn leidinggevende gevraagd er over na te denken om het vervolg niet te publiceren. Hij had het stuk zelf niet gelezen, maar was er over gebeld…”Mark, weet dat het gelezen is en dat men er iets van vind..Wat is handig?“  “Ik haal het er wel af en dan bespreken we het later wel als je het gelezen hebt “, gaf ik als antwoord.

Gek?! Ik heb namelijk niets negatiefs over de politie te melden en kritisch kijken naar procedures houdt alleen maar mensen scherp. Het pleit zelfs voor deze eenheid dat wij als eerste hier iets mee gaan doen! Helaas wordt er niet door iedereen zo gedacht en is er blijkbaar iemand bang dat ik de politie schaad met mijn blog. Ik heb helaas geen namen gehoord van mijn leidinggevende, maar wie de schoen past trekt hem aan. U had mij ook kunnen benaderen en wellicht had ik met goede argumenten het blog er alsnog af gehaald. Al denk ik van niet. Het “er iets van vinden“ heeft mij eigenlijk best boos gemaakt en verontwaardigd.

Ik zal dan ook alsnog zoeken naar de oplossing voor het publiceren van dit blog. Het is mijn verhaal en dat mag ik gewoon vertellen! Ik hou iedereen heel in mijn verhaal, dus als u er iets van vindt, kom dan privé bij mij op de lijn en open de discussie! Dit is gewoon flauw en zet de organisatie in een slecht daglicht, terwijl dit waarschijnlijk een 1-mansactie is. Later zal ik hier wellicht nog op terug komen, maar vooralsnog laat ik het even rusten.

Dat gezegd hebbende, op naar het volgende onderwerp:

Wat zijn (mijn) niche-producten?

Ik stond een poosje geleden met een andere vader langs de voetballijn en had het over mijn nieuw opgerichte bedrijf. Hij vroeg mij gelijk wat mijn Niche was in de markt en dat ik mij daarbij moest houden. Omdat ik redelijk nieuw ben in deze wereld had ik nog niet eerder “bewust “ van dat woord gehoord. Dus ik een beetje beschamend vragen wat dat is…Alsof het het meest domme is dat ik dat niet eens weet…en dat zal ook vast wel. Maar zijn antwoord was best simpel: wat bied jij als enige en onderscheid jouw van de rest.

Dat is waarmee jij je verkoopt. Pfff ik dacht ik geef trainingen en dat doen met mij nog een honderd tal bedrijven op dit gebied. Tuurlijk bedacht ik, klantenservice, trainingen op maat en zeer betrokken bij de trainingen zelf, ook al geef ik ze niet. Ik vind het belangrijk als mensen blij uit een cursus komen, dus geef ze iets lekkers en wees interactief zodat alle informatie beter blijft hangen. Vandaar ook de naam. Als ik een training volg of geef, wil ik namelijk die dingen. Maar dan nog…wat onderscheidt mij…

 

Toen bedacht ik opeens mijn project voor de eenheid, ja daar waar ik niet over mocht bloggen. Daar weet ik alles van. En als de politie de begeleiding van politiemensen in een strafproces nu pas, door mijn toedoen, gaat oppakken dan doen ze dat buiten de politie al helemaal niet. Steeds meer zie ik de vraag en drang naar geweldsmiddelen bij BOA’s. Uiteraard steun ik dit, echter is er wel een keerzijde, dat als je dit gebruikt je altijd onderdeel bent van een onderzoek naar of je wel of niet goed gehandeld hebt. Dit hoort erbij en vind ik ook goed. Anders krijgen we Amerikaanse of nog erger Noord-koreaanse praktijken. Alles moet goed bekeken worden. Dit betekend echt niet dat dit altijd in een kort tijdsbestek afgehandeld word of prettig is. Goede begeleiding van deze mensen is een MUST!

Inmiddels weet ik hier zeer veel vanaf en ben ik expert op dat gebied geworden. Dat zou ik eventueel kunnen bieden naast de normale advisering van crisis-, rampenbestrijding, evenementen en het maken van veiligheidsrapportages. JA, begeleiding van klanten waarvan hun mensen in een strafproces zitten n.a.v. hun geweldsgebruik. Daarbij ken ik inmiddels ook een zeer goed advocatenkantoor die gespecialiseerd is in dit soort strafrecht. Ik kan lezingen geven over hoe men dit op de goede wijze kan doen, JA, dat is een NICHE in de markt.

Kort hierop gaf een training proces-verbaal bij een klant van mij en die zei tegen mij:  “Mark, het is echt vervelend dat geen enkele opleider een geheel ontzorgpakket aanbiedt aan gemeenten (afd. handhaving) Hoppa, ik had zomaar het idee om een pakketsamenstelling te maken voor gemeenten. Wij ontzorgen u op het gebied van opleidingen en trainingen…NICHE!

Hieruit vloeide direct het volgende idee naar aanleiding van een post op LinkedIn. Een inbouw bedrijf melde dat zij een nieuwe auto ingericht hadden met laden en opbergsystemen voor handhavers. Nu werk ik bij de politie en bedacht ik mij dat wij ook allemaal spullen achterin de surveillanceauto hebben liggen. Ik bedacht mij direct daarna of dit goed allemaal gekocht kon worden in 1 (web)winkel….Zoeken, zoeken en nog eens zoeken…NEE! Zodoende als een malle (maanden lang) alle producten opgezocht en groothandels gezocht…dat is een ander blog, want dat heeft heel wat voeten in aarde. Maar uiteindelijk alle prodcuten gevonden en dit op onze site gezet. Goedkoop, goede producten en niet een grote winstmarge, maar we moeten het hebben van de gemeenten die de gehele auto willen inrichten en niet stad en land voor al hun producten willen aflopen. Dus we hebben weer een NICHE te pakken!

Gekomen bij alle producten voor op de webshop, liep ik aan tegen de deurklem die alle hulpdiensten gebruiken en met zich dragen. Ideaal product. Dus ook die op de site. Echter mijn doelgroep is de gemeente en deurklemmen met een sticker van “Handhavers “ kon ik niet vinden. Om die reden heb ik achterhaald wie die klemmen maakt en produceert. Heel verhaal zit daar achter, dat zal ik zeker nog eens bloggen aangezien we dit product ook naar Amerika willen gaan brengen. Nu zal ik het kort houden. De sticker voor handhaving heb ik gemaakt en ligt nu bij de drukker. Zeer binnenkort zijn wij de enige die deze klem voor handhavers verkopen. Met de klemverkoper afgesproken dat ik voorlopig de enige ben die de klem met die sticker mag verkopen. Ik heb hem bedacht en er tijd en geld in gestoken… Ik hoor u denken…dat is een NICHE! Klopt 🙂

Nogmaals, er komt nog een blog over de klem, over de geschiedenis en zijn potentie in het buitenland waar we druk mee zijn.

Mijn maat en mede-eigenaar Marcel, wilde uiteraard ook een steen bijdragen op niche-gebied en had eens gezien dat er een gordelontspanner was, waarbij de gordels los gaan als deze water raakt. Ook een heel verhaal, want ook dit Nederlandse product  willen we naar Amerika gaan brengen.. Maar eerst terug bij af. Deze gordelontspanner is verzonnen in 2007 en won “het beste idee van Nederland “ Daarna is hij verder ontwikkeld en is het patent verkocht. Bij de nieuwe patenthouder waren er enkele klanten waaronder Halfords. Echter Halfords wilde hem niet meer verkopen omdat zij, wat ik begreep, alleen nog goedkope producten wilde met een hoge omzetsnelheid. Mijn maat benaderde de patenthouder en maakte afspraken. Nu zijn wij de enige die hem verkopen! NICHE!

Potjandorie, 5x NICHE. Dat gaat de goede kant op. Nu nog de verkoop…dat blijft stoeien. Hoe krijg ik iedereen bij die (niche)producten? We strubbelen voort!